Med en vitlöksklyfta i vänster näsborre, kamomillte med rå ingefära och honung i knäet och en medföljande brustablett med supervitaminet C på soffbordet inväntades det nya avsnittet av Robinson på TV som snart skulle börja. Det var förkylningstider och det var såhär jag mindes det som barn. I brist på kritiskt tänkande och fullt förtroende för mammas hopsnickrade huskurer inväntade jag morgondagen med hopp och glädje i tron om att allt skulle ha löst sig. Men…mot mina högsta förhoppningar vaknade jag upp dagen efter och förkylningen var kvar. Vad hade jag gjort för fel? Hade jag tagit för lite av vitlöken eller behövde jag kanske ta två brustabletter? I detta inlägg tänkte jag att vi skulle ta oss en titt på det senare – hur mycket C-vitamin behöver man egentligen, eller vänta nu en sekund… fungerar det ens?
C-vitamin, även kallat askorbinsyra, är som ni säkert redan vet ett vattenlösligt vitamin som återfinns i råvaror såsom citrusfrukter, paprika och spenat. C-vitamin är även en så kallad antioxidant som hjälper kroppen att “bekämpa” fria radikaler, som annars i för hög mängd är negativt för vår kropp och det immunsystem som den bär på. Denna egenskap har lagt grunden till att C-vitamin idag påstås både skydda oss och bota oss från förkylningar. Men stämmer detta verkligen?
För lite drygt 5 år sedan publicerades en systematiskt översiktsartikel och meta-analys på området där målet var att sammanställa den forskning som finns kring C-vitamin och förkylningar (1). Man samlade ihop hela 29 olika studier i området med över 11 000 deltagare för att titta på frågan om det fanns någon sanning i de högst utlovade huskurerna. Man inkluderade både preventionsstudier och terapeutiska studier på både barn och vuxna med doser över 200 mg av C-vitamin per dag (rekommenderat dagligt intag är 75 mg för en vuxen individ). Följande resultat presenterades i artikeln;
Som du kan se i resultaten presenterade från meta-analysen var där inga häpnadsväckande effekter från tillskott av C-vitamin på förkylning. Även om författarna till studien lyfter fram att individer som utsätter sig för hård akut fysisk ansträngning möjligen kan dra fördel av C-vitamin är det för gemene man (troligen) praktiskt ointressant. För även om en 8% minskad längd av en förkylning kan låta mycket, motsvarar det i praktiken 1 av 12 färre sjukdomsdagar. Detta bör då ställas i proportion till antalet kronor som läggs ner på tillskottet under en längre tidsperiod.
Såhär sammanfattar författarna resultaten: “The failure of vitamin C supplementation to reduce the incidence of colds in the general population indicates that routine vitamin C supplementation is not justified, yet vitamin C may be useful for people exposed to brief periods of severe physical exercise. Regular supplementation trials have shown that vitamin C reduces the duration of colds, but this was not replicated in the few therapeutic trials that have been carried out.”
Författarna till artikeln nämner också, även om ej med övertygande ton, att det kan finnas skäl för att testa C-vitamin på en individuell basis med tanke på dess låga kostnad och höga säkerhet (i rimliga doser). Personligen är jag inte alls lika “positiv” till detta då det ändå blir några hundralappar per år och där man istället skulle kunna lägga fokus på saker som verkar ha en betydligt större inverkan på uppkomsten av en förkylning, exempelvis tillräcklig med sömn (2).
Michael Fridén – näringsfysiolog Avonova Active
michael@avonovaactive.se
Comments are closed.