Frågar du personer vilka livsmedel som de antingen begär allra mest eller har som mest problem med når oftast choklad, pizza och glass väldigt högt upp på listan (1,2,3). Även om dessa kategorier av livsmedel är rika på kolhydrater och i synnerhet tillsatt socker, som väldigt ofta ensam får ta skulden för dagens överviktsproblematik, så är de också rika på tillsatt fett. I en given mängd mjölkchoklad består nämligen 52% av alla kalorier av fett och 42% av socker. Dessa livsmedel är också rika på kalorier och har lagts fram kunna bidra till den utveckling av övervikt och fetma som vi ser idag, möjligen via ökad belöning. Kan det vara så att kombinationen av fett och kolhydrater stimulerar en högre belöning än kolhydrater och fett separat? En ny studie i området har försökt att svara på denna fråga (4).
Figur 1. Näringsvärde per 100 gram av choklad, mjukglass och pizza
Vad och vilka studerades?
Till studien rekryterades unga, friska, normalviktiga män och kvinnor som under ett tillfälle fick ranka olika livsmedel för; hur väl de tycker om ett livsmedel (liking), hur väl de är bekanta med ett livsmedel (familiarity), estimerad energidensitet (hur mycket energi i förhållande till gram som livsmedlet innehåller) samt estimerat energiinnehåll. Livsmedlen var separerade i 3 kategorier (kolhydrater; fett; eller kolhydrater+fett) med 13 livsmedel i varje kategori. Mängden energi som uppmättes i varje kategori var 128 kcal. Anledningen till varför man matchade mängden kalorier och tittade på faktorer såsom hur väl man tycker om ett livsmedel eller hur väl man är bekant med ett livsmedel var för att se om den uppmätta belöningen berodde på kompositionen av livsmedlet eller på andra faktorer.
Exempel på livsmedel som studerades var:
- Vitt bröd
- Godis
- Ost
- Salami
- Bakelser
- Choklad
Studiedeltagarna fick sedan på morgonen därpå en standardiserad frukost motsvarande 426 kcal, varpå de 3 timmar efter fick lägga sig i en magnetröntgen för mätning av hjärnaktivitet medan deltagarna fick se bilder på olika livsmedel inom varje livsmedelskategori (exempel presenteras ovan). Studiedeltagarna fick också med sig 5 euro som de fick buda på de olika livsmedlen som presenterades på skärmen i magnetröntgen-apparaten. Hur mycket studiedeltagarna var villiga att buda var ett mått på livsmedlets belöning. Samtidigt mättes hjärnaktiviteten för att se vilka delar i hjärnan som stimulerades hos deltagarna.
Vad visade resultaten?
Viljan att betala för livsmedel där man hade kombinerat fett och kolhydrater var högre än för fett eller kolhydrater separat (figur 2). Detta resultat var också oberoende av kaloriinnehåll, portionsstorlek och hur väl man tyckte om själva livsmedlet. Antalet euro man var villig att betala korrelerade också med delar av hjärnan associerade till belöning. Reaktionstiden för buden på livsmedel med kolhydrater och fett kombinerat var också kortare än för kolhydrater och fett separat.
Figur 2. Viljan att betala för livsmedel inom varje livsmedelskategori. Varje cirkel, kvadrat och triangel motsvarar ett av de 13 livsmedel som presenterades inom varje kategori. * = resultatet var statistiskt signfikant gentemot de andra två grupperna
Intressant från denna studie var också att studiedeltagarna uppskattade energidensiteten på livsmedel rika på fett väldigt bra. Detta gällde inte för livsmedel rika på antingen kolhydrater eller fett och kolhydrater tillsammans.
Studien är den första i sitt slag och visar på att kombinationen av kolhydrater och fett, oberoende av kalorier, stimulerar belöning till en högre grad än vad kolhydrater eller fett gör separat. Detta visar också på att kolhydrater och fett troligtvis stimulerar belöningssystemet via olika mekanismer. Studien går också hand i hand till vilka livsmedel personer ofta rapporterar ha problem med eller begär allra mest (1,2,3). Även om det kan förekomma vissa individuella variationer, där en del individer föredrar mer söta livsmedel medan andra föredrar mer feta livsmedel (5,6), pekar mycket mot att det är livsmedel där man kombinerar fett och kolhydrater som vi bör vara mer uppmärksamma mot.
Sammanfattning
Att kombinera fett och kolhydrater ger en högre belöning än kolhydrater eller fett separat, oberoende av kaloriinnehåll, portionsstorlek eller hur väl man tycker om själva livsmedlet. Detta är den första studien i sitt slag som har visat på detta.
Michael Fridén – Näringsfysiolog Avonova Active
michael@avonovaactive.se
Comments are closed.