Som hängiven kaffedyrkare är det skönt att läsa att många av kaffets länge påstådda hälsorisker gång på gång motbevisas för att istället bekräfta mina tidigare förutbestämda uppfattningar om detta hälsoelixir. Nu visar en ny studie i området på att en kopp kaffe inte alls behöver varvas med ett glas vatten för att undvika uttorkning (1).
Innan vi dyker djupare in på själva studien kan det vara värt att hänvisa till två tidigare inlägg om kaffe och koffein som jag har skrivit om här på bloggen:
För att kort sammanfatta ovanstående artiklar och tona ner entusiasmen och kaffebiasen i inledningen av den här artikeln kan man säga att 2-6 koppar kaffe/dag lutar åt att vara neutralt/positivt för hälsan och att koffein kan hjälpa många att prestera bättre vid idrottstävlingar. För en mer nyanserad bild av kaffe och koffein rekommenderas bifogade artiklar.
Koffein som vätskedrivande – vad studerades?
Till studien rekryterades 36 unga aktiva män i åldrarna 18-35 år som i sin tur delades in i tre grupper på tre olika laboratorier i England. Till en början fick samtliga deltagare dricka en kontrolldryck bestående av vatten med adderat sockerfritt fruktkoncentrat. Studien utfördes i ett så kallat euhydrerat tillstånd (dvs i vätskebalans). Kontrolldrycken innehöll 7 mmol/L natrium, 0 mg koffein och 0.8 g socker. Därefter mättes en del vätskemarkörer i blodet, kroppsvikt samt uppsamlad urinvolym under 4 timmar. Deltagarna fick sedan, med 7 dagars mellanrum, konsumera samma dryck som i kontrollen men med varierande mängder av salt, socker och koffein. Samma mätningar upprepades. Du hittar doserna på dryckerna nedan.
Med hjälp av urinvolymen som samlades in under 4 timmar efter konsumtionen av drycken, kunde ett så kallat hydreringsindex (BHI = Beverage Hydration Index) räknas ut. Detta gjordes genom att dividera den totala mängden urin som samlades upp från kontrolldrycken med urinvolymen som samlades upp från testdrycken. BHI blev sedan ett mått på hur väl drycken återvätskade.
De högre koncentrationerna av salt och socker lyckades minska på urinvolymen i förhållande till kontrolldrycken (BHI>1) medan det inte förelåg någon skillnad alls i koffeingruppen (BHI=1). Det här betyder i sin tur att en måttlig konsumtion av koffein (motsvarande 3-6 koppar kaffe) inte har någon effekt på urinproduktionen hos personer som vanligtvis brukar koffein.
Kaffe som dryck – är det samma sak?
Förutom koffein innehåller kaffe en hel del andra bioaktiva ämnen som teoretiskt skulle kunna skilja sig från koffein i isolerad form i avseende på vätskebalansen. För cirka fyra år sedan publicerades en välkontrollerad studie på just kaffe där manliga deltagare som vanligtvis brukar koffein fick konsumera 4×200 ml av antingen vatten eller kaffe (motsvarande 4 mg/kg koffein) per dag i 3 dagar (2). För en person som väger 80 kg motsvarar detta 320 mg koffein. Totala mängden kroppsvatten (TBW) mättes med hjälp av avancerad isotop-teknik och urinvolym samlades upp under 24 timmar. Efter att studiedeltagarna hade fått återgå till sina normala liv under 10 dagar bytte grupperna sida och försöken upprepades därefter på samma sätt (så kallad crossover-design). Resultaten från studien visas nedan.
Figur. Totala mängden kroppsvatten (TBW) efter 4 mg/kg koffein i 800 ml kaffe eller 800 ml vatten.
Som du kan se i diagrammet ovan förelåg ingen skillnad i totala mängden kroppsvatten mellan grupperna, vilket indikerar på att vatten och kaffe har samma effekt på vätskebalansen i kroppen. Likaså var där ingen skillnad i urinvolym mellan grupperna.
Viktigt att poängtera är dock att kaffe med koffein i högre doser om >500 mg kan ha en liten vätskedrivande effekt hos vana koffeinbrukare (3). Likaså visar en del studier på att koffein i måttliga doser kan ha en vätskedrivande effekt på personer som får avstå från koffein några veckor innan studiens start (4,5).
Sammanfattning
En måttlig konsumtion av antingen koffein eller några koppar kaffe per dag har ingen effekt på vätskebalansen hos vana koffeinbrukare. Du behöver således inte varva med ett glas vatten mellan varje kopp kaffe om du, som mig, dricker kaffe kontinuerligt.
Michael Fridén – Näringsfysiolog Avonova Active
michael@avonovaactive.se
Comments are closed.